Sfaturi pentru purtatorii de aparate auditive

• Se vor evita socurile mecanice. Caderea pe o suprafata dura (asfalt, beton, mozaic) poate deteriora grav aparatul.

• Temperaturile ridicate deterioreaza aparatul, atat estetic, prin decolorarea si ingalbenirea carcasei, cat si functional. Carcasa se poate deforma sau poate deveni casanta la simpla expunere a aparatului la razele solare, in spatele unei suprafete de sticla, cum ar fi o vitrina, sau parbrizul unui automobil.

• Temperaturile scazute, sub 0 grade Celsius, afecteaza in special bateriile si mai putin aparatele auditive. Totusi, utilizarea aparatului in aer liber, la temperaturi negative, va duce la aparitia condensului in momentul revenirii intr-o incapere incalzita. Condensul apare si in interior, nu numai pe suprafata exerioara a carcasei, astfel ca aparatul poate inceta sa mai functioneze pana la uscarea completa.

• Chimicalele din produsele cosmetice, fixativ pentru par, parfum, lotiune after shave, etc. pot afecta aparatul auditiv. Indepartati intotdeauna aparatul auditiv inainte de a aplica aceste produse si lasati sa treaca un timp suficient pentru uscarea acestora inainte de a folosi din nou aparatul auditiv.

aparate auditive

• Pentru folosirea aparatului auditiv este preferabila utilizarea unor olive realizate dupa mulaj, care se adapteaza mult mai bine, indiferent de materialul din care sant realizate. Olivele standard, reprezinta o alternativa ieftina, dar sant mai putin durabile si mai putin etanse.

• Etanseetatea olivei in canalul auditiv este necesara pentru aparatele auditive de putere mare, la care apar foarte usor auto-oscilatii manifestate printr-un fluierat deranjant atat pentru purtatorul aparatului, cat si pentru cei din jur.

• Pentru pierderi de auz usoare sau moderate, la care etanseetatea olivei nu mai este necesara, se recomanda utilizarea olivelor cu canal de ventilare, sau a aparatelor open-fit, care permit echilibrarea presiunii de o parte si de alta a timpanului, precum si aerisirea permanenta a conductului auditiv.

• Pentru protejarea si aerisirea conductului auditiv, aparatul nu va fi purtat in timpul somnului sau in intervalele de timp cat nu este necesar. Altfel in canalul auditiv se produce mai mult cerumen iar acesta foarmeaza mai usor dopuri la introducerea olivei. Canalul auditiv va fi mentinut cat mai curat posibil.

• In cazul unor activitati solitare, care nu necesita si participarea la o conversatie, cum ar fi urmarirea unui program radio sau TV, este preferabila utilizarea unor casti care sa asigure nivelul sonor necesar fara a deranja celelalte persoane din locuinta sau chiar vecinii. Majoritatea tipurilor de casti permit o ventilare mai buna a canalului auditiv decat oliva din dotare aparatului auditiv.

• Persoanele care utilizeaza pentru prima data un aparat auditiv, au nevoie de o perioada de adaptare care poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. Se va incepe cu 2-3 ore de utilizare zilnica, apoi durata poate creste progresiv, pana la atingerea a 12-16 ore pe zi.

• Adaptarea include si un anumit proces de invatare, in cadrul caruia utilizatorul se obisnuieste cu aspectul mai putin natural al sunetului redat de aparat.

• Pentru persoanele in varsta, pe care concentrarea le oboseste foarte repede, procesul de invatare poate necesita intre 15 si 30 de zile de perseverenta si rabdare, atat din partea lor, cat si a celor din jur. Pentru persoanele tinere sau de varsta medie, sant suficiente adesea cateva ore. Totusi, sant necesare cateva luni pana cand utilizatorul poate face comparatii corecte, in cunostinta de cauza, in privinta comportarii diferitelor modele de aparate auditive, in diversele situatii si ambiante intalnite in practica.

aparate auditive phonak aparate auditive signia aparate auditive am aparate auditive unitron aparate auditive hansaton aparate auditive sonic